Door Sarah van Uijthoven | Kinder-eetcoach | Kinderdiëtist | Regio Rijnmond

Kind Eet Niet

Ervaar je frustratie omdat je kind weigert te eten? Maak je je zorgen over de voedingsstoffen die het binnenkrijgt? Kan het echt overleven op dat kleine beetje eten? Of misschien kun je op je kop staan, maar weigert je kind van nieuwe dingen te proberen. Zelfs niet eens dan éne hapje..

Dit zijn twee verschillende zorgen: of je kind überhaupt genoeg eet en de zorgen over hoe gevarieerd je kind eet, of een combinatie daarvan. Hoe dan ook, we hopen in deze blog jullie te begeleiden naar meer harmonie rondom eten.

Onder geen beding twijfelen we aan jouw zorgen over het eetgedrag van je kind. Wel is het goed om de feiten op een rijtje te krijgen: eet mijn kind echt te weinig?

Ervaar je frustratie omdat je kind weigert te eten? Maak je je zorgen over de voedingsstoffen die het binnenkrijgt? Kan het echt overleven op dat kleine beetje eten? Of misschien kun je op je kop staan, maar weigert je kind van nieuwe dingen te proberen. Zelfs niet eens dan éne hapje..

Een gezond kind reguleert zichzelf uitstekend op het gebied van voeding. Het kan heel goed aanvoelen wanneer het honger heeft of vol zit. Vertrouw er op dat momenten dat je kind weinig eet, op een ander moment worden ingehaald. Doorloop deze checklist:

  • Groeit mijn kind goed? (Controleer de groeicurve en laat bij twijfel je kind opnieuw meten, bijvoorbeeld op het consultatiebureau)
  • Is het energiek? Levendig? Speelt het graag?
  • Ziet het er gezond uit?

Heb je al deze vragen met “ja” beantwoord? Dan krijgt je kind waarschijnlijk voor zijn doen genoeg voedingsstoffen binnen. Krijg duidelijk inzicht: Houdt een aantal dagen het eten van je kind bij. Doe dit meerdere dagen zodat je in kaart krijgt dat je kind een inhaalslag maakt, nadat het een dag minder heeft gegeten.

Voldoet je kindniet aan het criteria van “het gezonde kind”. Wijkt het af in groei, ziet het er zwakjes uit? Kom dan in actie. Waarschijnlijk is er meer aan de hand. Misschien is het niet-eten een symptoom van een onderliggende oorzaak. Misschien heeft je kind (kenmerken van) de eetstoornis ARFID (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder) of zeer selectief eetgedrag. De angst om te eten groter is dan de natuurlijke behoefte om genoeg te eten. Neem contact op met jullie huisarts.

In mijn praktijk komt dit vaak voor. Ik vraag aan ouders: “Maak je je zorgen dat hij te weinig eet?” “Ja, dat klopt. Soms zitten we aan tafel en dan eet hij letterlijk één hapje van zijn bord. Dat kan toch niet genoeg zijn?”

“Dat ligt eraan. Zijn er ook dagen dat je kind bijna je arm bij zijn boterhammen op eet?”

“Ja, goh, die zijn er zeker ook.”

Dat is het bewijs dat je kind zichzelf uitstekend reguleert. Het maakt op die momenten een inhaalslag! Laat je kind dan ook lekker dooreten tot het vol en verzadigd is. Hiermee behoud je de vaardigheid om goed naar het eigen lijfje te luisteren!

Zit het eetgedrag van je kind je toch niet lekker? Is er veel strijd en verlang je naar een gelukkig, genietend en beter etend kind aan tafel? Ook dan kun je als ouder een hele hoop doen om je kind hierin te helpen.

De eerste belangrijkste stap is iets wat je niet moet doen…

En dat is je kind vragen, stimuleren, omkopen of zelfs te dwingen met eten. Hoe meer je er bovenop zit om je kind te doen eten, hoe meer weerstand het op de lange termijn zal ontwikkelen om dit te doen. Op korte termijn werkt het om je kind om te kopen met het toetje of af te spreken minimaal zoveel happen te nemen. Maar op lange termijn draagt het niet bij aan een positieve relatie met eten.. En dat is wat je voor je kind wil!

Herken je jezelf hierin? Weet dat je niet de enige bent en dit wellicht de meest instinctieve reactie is die je als ouder kunt hebben. Misschien ging het er bij jou thuis vroeger ook zo aan toe! Daarbij maak je je zorgen om je kind en wil je niets liever dan dat het met een goed gevulde buik van tafel gaat. Dus jouw handelen is heel begrijpelijk. Maar sta open voor nieuwe wegen, die automatisch leiden tot nieuwe ervaringen.

Haal dus de druk van het eten af. Met de gedachte dat je kind zijn of haar behoefte later echt wel weer inhaalt, kun jij dit als ouder hopelijk ook beter loslaten. Dat scheelt een hoop kopzorgen, ruzie en strijd aan tafel. Een win-win voor beiden!   

Wat kun je dan wel doen? Kook niet meer apart voor je kind, maar begin met het gezamenlijk eten van de familiemaaltijd.

  1. Zet een menu van verschillende voedingsmiddelen op tafel en zorg dat het er uitnodigend uit ziet.
  2. Neem ook iets op in het menu waarvan je zeker weet dat je kind het lust en goed eet. Dit eten is niet alleen voor hem of haar, maar voor het hele gezin (Ja, ook jij mag van de frietjes eten, joepie!)

Dat kan er als volgt uitzien:

  • Een schaal met aardappelen, een schaal gestoomde groenten, een bord (vega) hamburger. Verder een kommetje saus en strooikaas.
  • Ook staat er een mandje brood op tafel als “Veilig voedsel” voor je kind, maar iedereen mag hiervan pakken.

Of

  • Pasta penne, een rode saus met gehak, rauwkost
  • De pasta is veilig voedsel voor je kind. Dit staat los in een schaal – dus zonder saus – op tafel als Veilig voedsel.

Ga gezellig aan tafel zitten en laat je kind vrij in de keuzes die het maakt. Sta versteld van de beslissingen die je kind neemt, of in ieder geval de rust die het jullie geeft. En onthoud: Zodra het eten op tafel staat, is jouw job gedaan.

Wil je eindelijk af van de dagelijkse strijd aan de eettafel en wil je je kind op een positieve manier begeleiden naar gezonder eetgedrag? Onze Fussy-Foodie gecertificeerde eetcoaches staan klaar om jouw gezin te ondersteunen bij het creëren van een ontspannen en plezierige eetomgeving voor je kind.

Wacht niet langer! Maak een afspraak bij onze eetcoach en ontdek hoe jullie als gezin een blijvende verandering kunnen realiseren. Je hoeft het niet alleen te doen.

Dit is nog maar het topje van de ijsberg hoe je jouw kind op leuke en speelse manier kunt helpen en begeleiden in het beter eten en proeven van nieuw voedsel. Benieuwd?

Een eetcoach kan jullie verder helpen met handige tips en adviezen op maat van jullie gezin.

 

Meer weten en kennis maken met Sarah

Maak je je echt zorgen om je kind? Stap naar de huisarts die jullie een verwijzing kan geven naar een kinderarts. In die tijd kunnen jullie ook aan de slag bij een kinder-eetcoach. Ook zij kan haar onderzoek doen en signaleren op onderliggende problematiek. Wacht niet langer.. Je hoeft het niet alleen te doen!  
Wij zijn er juist voor ouders als jij. Samen komen we er altijd uit.

Voedingsadviescentrum voor Jeugd & Gezin | Kritische eters | ARFID | Afvallen voor kinderen en jongeren zonder dieet.

Contact met ons

Hoofdkantoor Lekker Pûh!!!
Olympiaweg 4
3077 AL Rotterdam
Tel: +31 6 47678304

KVK nummer: 24399097
Vestigingsnr.: 000012487945