Tip van Lekker Pûh!!!
Voor ouders van kinderen met overgewicht
Wanneer je kind te zwaar is en worstelt met bijkomende gevoelens en socialen gebeurtenissen, kunnen er bij jouw als ouder emoties en bezorgdheden opkomen.
De frustratie die je als ouder kunt ervaren
Als ouder kun je je zó vervelend voelen wanneer je wordt geconfronteerd met het overgewicht van je kind. Je doet al het mogelijke om ervoor te zorgen dat jullie gezin een gezonde levensstijl handhaaft. Jullie bezoeken fastfoodrestaurants zelden of niet eens! Je kiest bewust voor gezonde maaltijden en zorgt ervoor dat snoep en snacks geen dagelijkse kost zijn… en toch.. ondanks je inspanningen, blijft het gewicht van je kind een bron van zorg. Het gevoel van machteloosheid kan overweldigend zijn en vragen spoken door je hoofd: “Hebben we iets verkeerd gedaan? Waarom lijkt het zo moeilijk om een gezond gewicht te behouden, ondanks alles wat we proberen?”


Stop met jezelf de schuld te geven
Eén van de eerste stappen om je kind te ondersteunen bij het groeien naar het gezonde gewicht, is het stoppen van zelfbeschuldiging. Natuurlijk is het is logisch dat je jezelf afvraagt wat je niet goed doet binnen jouw (op)voeding. Toch is gewichtsbeheer bij kinderen vaak complexer dan dat en kan het door veel meer diverse factoren worden beïnvloed.
Door te stoppen met jezelf de schuld te geven, geef je jezelf de ruimte om op zoek te gaan naar meespelende oorzaken van het overgewicht van je kind. Genetische aanleg, groei, hormonale schommelingen of andere individuele factoren? Er is zoveel meer binnen het proces, waarbij je jezelf en je kind op een vriendelijke en ondersteunende manier benadert. Het belangrijkste is om samen te werken aan een gezondere levensstijl zonder je te laten hinderen door schuldgevoelens, zodat je doelgericht de juiste oplossingen kunt vinden voor het welzijn van je kind.
Het begint met begrip, geduld en liefde, ongeacht de obstakels op de weg naar een gezonder leven voor jou en je gezin.
En hoe pak je dit het best aan voor een kind met overgewicht?
Benadrukken en open zijn
Hoe pijnlijk het ook lijkt, het is van cruciaal belang om overgewicht bij je kind te benoemen. Het ontkennen van de situatie en doen alsof het er niet is, is niet geloofwaardig en kan zelfs schadelijk zijn. Kinderen zijn vaak heel bewust van hun eigen lichaam en hoe het zich verhoudt tot anderen. Als ouder die deze realiteit negeert, kun je onbedoeld het vertrouwen van je kind ondermijnen, niet alleen in dit specifieke thema, maar ook in andere aspecten van het leven.

Het uitspreken en open bespreken van overgewicht met begrip en mededogen kan juist een positieve stap zijn. Het toont aan dat je als ouder betrokken bent en bereid bent om samen met je kind aan een oplossing te werken. Het creëert een sfeer van openheid en vertrouwen, wat kan bijdragen aan een gezondere relatie en aan het welzijn van je kind. Het belangrijkste is dat je kind weet dat je er voor hen bent, ongeacht de uitdagingen die jullie samen tegenkomen.
Ja… Ik hoor je denken… “Dat klinkt allemaal eenvoudig, maar hoe begin ik zo’n gesprek?!”…..
Hoe je als ouder moeilijke gesprekken met je kind kunt voeren.
Als ouder kun je met je kind delen dat je liever fouten maakt door moeilijke gesprekken te voeren, zelfs als dat enige kwetsbaarheid met zich meebrengt. Het is belangrijker om openheid, humor en eerlijkheid te omarmen dan gevoelige onderwerpen te vermijden. Het leven is soms niet makkelijk, maar door te communiceren en de waarheid te delen, kun je als ouder een sfeer van begrip en vertrouwen creëren, waardoor jullie samen beter in staat zijn om met uitdagingen om te gaan.
ruciaal belang om overgewicht bij je kind te benoemen. Het ontkennen van de situatie en doen alsof het er niet is, is niet geloofwaardig en kan zelfs schadelijk zijn. Kinderen zijn vaak heel bewust van hun eigen lichaam en hoe het zich verhoudt tot anderen. Als ouder die deze realiteit negeert, kun je onbedoeld het vertrouwen van je kind ondermijnen, niet alleen in dit specifieke thema, maar ook in andere aspecten van het leven.
Het gesprek voeren over overgewicht met je kind
(stukjes uit het boek Kindertijd In Een Blij Lijf | Bodypositief opvoeden)
- Kies het juiste moment: Wacht op een geschikt moment om het onderwerp te bespreken. Een ontspannen, rustige sfeer is belangrijk, en vermijd het om dit te doen wanneer jezelf, je kind, of andere gezinsleden gestrest zijn.
- Wees empathisch: Toon begrip voor de gevoelens van je kind. Benadruk dat je hun emoties respecteert en begrijpt dat dit een gevoelig onderwerp is.
- Benadruk gezondheid, niet uiterlijk: Leg de nadruk op het belang van gezondheid, energie, en welzijn in plaats van uiterlijk. Benadruk dat je bezorgd bent over hun welzijn en dat dit gesprek voortkomt uit liefde en zorg voor hen.
- Stel open vragen: Gebruik open vragen om je kind de gelegenheid te geven om te praten en hun eigen gedachten en gevoelens te delen. Bijvoorbeeld, vraag: “Hoe voel je je over je gezondheid en gewicht?”
- Vermijd beschuldigingen: Voorkom beschuldigende taal. Vermijd uitspraken zoals “Je eet te veel” of “Je beweegt te weinig.” Dit kan tegengas uitlokken.
- Betrek je kind bij het gesprek: Laat je kind meedenken over oplossingen. Vraag naar hun ideeën over wat ze graag zouden willen doen om hun gezondheid te verbeteren.
- Bied ondersteuning: Laat je kind weten dat je er bent om hen te ondersteunen in hun streven naar een gezondere levensstijl. Geef aan dat jullie samen kunnen werken aan doelen.
- Leer over gezonde gewoonten: Zorg ervoor dat je zelf op de hoogte bent van gezonde voedings- en bewegingsprincipes. Dit kan je helpen om je kind op een positieve manier te begeleiden.
- Geef het goede voorbeeld: Toon zelf niet alleen gezonde gewoonten en betrek je kind niet alleen bij gezonde maaltijden en activiteiten maar deel ook je eigen struggle met gezonde leefstijl en deel je eigen ervaring om toch door te zetten, gezonde keuzes te maken of tóch te gaan bewegen terwijl je er eigenlijk helemaal geen zin hebt. Kinderen leren door wat ze zien en wat is er mooier om te zien dat ook hun vader of moeder met gezonde tegenzin graag het goede voorbeeld geeft.
- Laat het gesprek open: Houd het gesprek open en laat je kind weten dat ze op elk moment met vragen of zorgen naar je toe kunnen komen.
Door op deze manier te communiceren, kun je een ondersteunende en liefdevolle omgeving creëren waarin jullie samen aan een gezondere levensstijl kunnen werken.
En wat is nou eigenlijk een gezondere leefstijl?
Bij Lekker Pûh!!! zegen we altijd: Het zijn de kleine aanpassingen die het grote verschil maken. 100% gezond is niet vol te houden en misschien HELEMAAL niet gezond 😊
Kiezen voor echte gezondheid voor je kind met overgewicht ligt dichterbij jullie leefstijl dan je denkt.
Het is zo belangrijk om bij het ondersteunen van je kind bij overgewicht te kiezen voor een plan van aanpak dat is gebaseerd op echte eeuwenoude kennis over voeding. In de social media wereld die “zwaar overvoed is” door ‘gezondheidsgoeroes’ die het allemaal beter weten, is het voor jou als ouder niet makkelijk om koers te bepalen. Trek je alsjeblieft niets aan van tijdelijke trends!
Wat kinderen nodig hebben, is een gezonde basis die voortkomt uit oude, bewezen kennis over voeding die generaties lang heeft standgehouden.
Je kent het wel: “Snoep verstandig eet een appel.” “Nee, geen snoepje want we gaan zo eten.” En dit soort eenvoudigs.
Kleine aanpassingen als eerst een glaasje water voor de dorst en dan pas iets anders te drinken nemen, van fruit en groente aantrekkelijke tussendoortjes maken, genoeg boterhammen eten tijdens de maaltijd, meer bewegen, je kind betrekken bij het inkopen en het koken enz.
Oudbakken larie die je al lang kent? Nee, hoor. Onderschat deze eenvoudige toepassingen niet. Ze zijn goud waard en heel waardevol als jullie ze langdurig weten uit te voeren.
Want het bevorderen van de gezondheid van onze kids is nou eenmaal geen kortstondige reis, maar een levenslange toewijding. Het gaat niet enkel om het bereiken van een gezond gewicht, maar om het ontwikkelen van gezonde gewoonten en een positieve relatie met voeding. Dit is waar de deskundige kinder-eetcoaches van Lekker Pûh!!! een verschil maken. Zij begrijpen de unieke behoeften van kinderen en beschikken over bewezen methoden om een gezond voedingspatroon te bevorderen, terwijl ze kinderen helpen zich zelfverzekerder te voelen. Het draait niet alleen om afvallen, maar om het opbouwen van een gezonde levensstijl die een leven lang meegaat.
Dus laten we kiezen voor echte gezondheid, met de steun van experts die weten wat het beste is voor onze kinderen. Samen kunnen we werken aan een toekomst vol gezondheid en welzijn, waarbij we niet alleen de kilo’s verminderen, maar vooral het zelfvertrouwen en de levenskwaliteit vergroten. Met openheid, humor en eerlijkheid zullen we als ouders en kinderen sterker en gezonder worden, klaar om elke uitdaging met vertrouwen tegemoet te treden.

Lekker Pûh!!!
Stuur ons je vraag of bericht.

Voedingsadviescentrum voor Jeugd & Gezin | Kritische eters | ARFID | Afvallen voor kinderen en jongeren zonder dieet.
Contact met ons
Hoofdkantoor Lekker Pûh!!!
Hoogenboomlaan 11a
4325DD Renesse
Tel: +31 6 47678304
KVK nummer: 24399097
Vestigingsnr.: 000012487945
Heb je vragen? Mail ons: info@lekkerpuh.net