8.4 Body positivity

Zelfvertrouwen hangt niet alleen af van een goed gevormd lichaam.

Een minder goed gevormd lichaam heeft wel -meer dan eens- een samenhang met gebrek aan zelfvertrouwen.

Het internet staat vol met Body Positivity en de #Bodypositivity, #bodypositive en #selflove. Maar wat is Body Positivity nou precies?

De term body positivity (Engels, vertaling: ‘lichaamspositiviteit’) verwijst naar een maatschappelijke beweging die ernaar streeft om het zelfbeeld van mensen met overgewicht te versterken (empowerment) en tegelijkertijd de wijze waarop de maatschappij het menselijk lichaam beoordeelt ter sprake te brengen. De beweging pleit voor acceptatie van het menselijk lichaam in al zijn verschijningsvormen, stelt bestaande schoonheidsidealen ter discussie en is daarmee een emanciperende beweging.

Het is aangetoond dat mensen met overgewicht lijden onder fatshaming en te maken hebben met een brede waaier aan vooroordelen over de persoonlijkheidskenmerken van obese mensen. Body positivity is gestart als een reactie op hoe er tegen mensen met overgewicht werd aangekeken, maar heeft zich ontwikkeld tot een bredere beweging die zich bezig houdt met alle lichamen die anders zijn dan het lichaamsbeeld dat in de media gepresenteerd wordt.

Dankzij de sociale media heeft de beweging zich wereldwijd kunnen ontwikkelen.

Medisch

Alhoewel erkend wordt dat psychisch welbevinden belangrijk is voor mensen met overgewicht, waarschuwen deskundigen dat body positivity kan leiden tot berusting of zelfs het promoten van een leefstijl die overgewicht in stand houdt.

Erkend wordt dat er dikke mensen bestaan die wel gezond zijn, maar dat dat uitzonderingen zijn. In 2012 constateerden Amerikaanse onderzoekers dat in een groep van 43.000 personen met overgewicht de helft van de personen gezonde bloedwaarden had. Dit leidde tot de ‘vet maar fit-paradox’: het is mogelijk om overgewicht te hebben maar toch gezond te zijn.

In 2018 stelde een groep Britse wetenschappers dit ter discussie op basis van een studie onder 3,8 miljoen mensen, waaruit volgens hen bleek dat een persoon met overgewicht en goede bloedwaarden toch een grotere kans op allerlei aandoeningen heeft dan een persoon met dezelfde bloedwaarden en een gezond gewicht. Bij personen met overgewicht én ongezonde bloedwaarden is die kans nog groter. De British Heart Foundation concludeerde hieruit dat overgewicht niet alleen ongezond is omdat het tot een hoge bloeddruk en slechte cholesterolwaarden leidt, maar dat overgewicht op zich al genoeg is om gezondheidsproblemen te veroorzaken.

Het is bewezen dat overgewicht leidt tot een vergroot risico op op hart- en vaatziekten, vruchtbaarheidsproblemen, gewrichtsproblemen, diabetes en verschillende soorten kanker. Daarnaast verhoogt obesitas de kans op complicaties bij bijvoorbeeld Covid-19.

#bodypositivity vs. #selfcare

Body Positivity gaat namelijk niet alleen maar over het accepteren van je eigen lichaam, maar juist élk lichaam, ongeacht maat, figuur of omvang. Het positief kijken naar het eigen lichaam en het lichaam van anderen omvat verschillende aspecten. Bijvoorbeeld het accepteren en waarderen van ieder lichaam, verschillende vormen van schoonheid kunnen zien en het goed verzorgen van het lichaam. Vandaar dat de term ‘self care‘ ook vaak binnen deze context wordt genoemd.
Onder selfcare wordt goede voeding, sport en beweging en innerlijk en uiterlijke verzorging bedoeld.
Selfcare is een vanzelfsprekende bijkomstigheid als er body positivity wordt nagestreefd.
Een lichaam dat niet de aandacht krijgt die het verdient en wordt verwaarloost met bijvoorbeeld ongezond eten wordt niet body positive behandeld.

Voor het kunnen waarmaken en in de praktijk brengen van de combinatie body positivity en selfcare zijn er voor zowel ouders als kinderen en jongeren werkbladen welke behandeld worden tijdens de opleiding.