Mag het een minuutje meer zijn?
Ken je dat?
De ene helft van de week heb je geen tijd om te koken en op de andere dagen voel je je te moe om nog een tijd in de keuken te gaan staan.
Te druk om elke dag een goede gezonde maaltijd te verzorgen?
Met maar één minuutje meer aandacht lukt dat wel.

Lieve moeders van Nederland ... mag het een minuutje meer zijn!
Met dat ene minuutje meer per dag en/of per onderwerp krijg je 100 x meer gezondheids-, gezelligheids-, milieu-, kookkunst-, en financieel voordeel terug.
Mag het een minuutje meer zijn voor
Mag het een minuutje meer zijn voor
Een sterke zelfverzekerde moeder is iemand die de kracht heeft om soms zwak te zijn.
Je moedergevoel oftewel moederinstinct is jouw basis dat precies weet hoe het met je kind gaat en wat het beste is voor hem. In één oogopslag zie je of het goed gaat met je kind, bij het kleinste signaal gaat er bij jou een alarmbelletje rinkelen en je hebt ogen in je achterhoofd. De perfecte moeder? Die bestaat niet! Ook die ( bekende) moeders die je vol waardering volgt op social media zijn niet perfect dus stop met jezelf te vergelijken.
De supermoeder bestaat wel en dat ben jij als je luistert naar je eigen oer-moedergevoel, logische inzicht en gezonde verstand dat precies en als enige van deze hele wereld is afgestemd op jouw kinderen en hun toekomst. Moederinstinct is iets om trots op te zijn.
Natuurlijk komt het voor dat je twijfelt of het antwoord even niet weet. Iedere moeder heeft weleens hulp nodig en het is heel normaal dat je daar om vraagt of naar op zoek gaat. Een sterke zelfverzekerde moeder is iemand die de kracht heeft om soms zwak te zijn.
Het gezegde “It takes a village to raise a child” lijkt anno nu betekenisloos; moeder zijn is op alle niveaus een ongekend zware en eenzame taak vandaag de dag: fysiek, emotioneel en mentaal.
Reden genoeg om een village/dorp te bouwen voor opvoedondersteuning en advies. Wie er voor dit dorp in aanmerking komen dat bepaal jijzelf. In ieder geval mensen waar jij je goed bij voelt en waar je van op aan kan.
Advies van andere mensen is iets wat je als verrijking van je opvoeding ziet.
Advies is geen moeten maar mogen aannemen. Iemand die je deze ruimte geeft is een goede adviseur voor jouw denkbeeldige opvoeddorp.
Heb waardering voor wie je bent. Je bent dag in dag uit het rolmodel voor je kind. Als een ouder onzeker, negatief of mopperig is op zichzelf zal het kind onbewust gaan denken dat het normaal is om op die manier met jezelf om te gaan.
Wil je iets veranderen voor jezelf omdat je je daardoor beter zal gaan voelen, doe dat dan met een positieve insteek. Goed en gezond eten is bijvoorbeeld belangrijk. Niet omdat je je zo onzeker voelt en denkt dat alleen maatje 36 die onzekerheid wegneemt maar omdat je gezond wilt zijn en lekker in je vel wilt zitten als ouder.
Door jouw moederinstinct is het meer dan logisch dat het gedrag van je kind gedachten en emoties bij jou oproept. Je kent je kind door en door en weet exact of je kind aan het muiten is, theater speelt of jou in de maling wilt nemen. En weet je… je kunt boos worden, teleur gesteld zijn, ontploffen, je bloeddruk over het kookpunt laten gaan, hoog of laag springen… het is wat het is.
Je zult wel denken: Die conclusie is kort door de bocht en biedt mij totaal geen oplossing laat staan inspiratie om geduld op te brengen.
Om “Het is wat het is” uit te leggen aan ouders gebruik ik vaak het volgende 3 onontkoombare feiten
Feit 1
Kinderen hebben en je agenda/plannen lopen nooit synchroon. Als je dat weet en accepteert bouw je niet alleen flexibiliteit op maar ook geduld. Het is niet anders.
Feit 2
Des te meer je moppert, schreeuw, straft, of wat dan ook, des te sneller vormt het kind eelt op dat plekje. Het is wat het is. Als je corrigeert met schreeuwen dan moet je steeds harder schreeuwen om het zelfde effect te bereiken. Dat is nou eenmaal zo.
Feit 3
Een ongeduldige ouder geeft een kind mee dat ongeduld “normaal” is en laat het kind ook veranderen. Wanneer hij boos is gaat hij ook schreeuwen, want dat is wat hij ziet bij jou. Dat is het voorbeeld dat hij krijgt en als karaktereigenschap ontwikkeld. Het is wat het is.
Feit 4
Opvoeden kan maar 1 keer per kind. Je kunt er maar beter de tijd voor nemen.
Feit 5
Tijd vliegt. Lijkt het drukke gezinsleven je voor eeuwig op te slokken en ziet het ernaar uit dat je nooit meer aan leuke dingen doen voor jezelf toekomt? Kalmeer je dan maar met het feit dat je met je 6 jarige kind al ruim over de helft van je fulltime oudertaak en al voor 1/3 op weg naar je empty nest syndroom. Kinderen vliegen plotsklaps uit en dan kijken we met weemoed terug op een tijd die uiteindelijk toch voorbij is gevlogen.
Alle reden om met geduld en volle teugen te genieten van deze gezinsjaren.
Hoe meer tijd je je kind geeft om te ontwikkelen hoe sneller je kind dingen zelf kan – goed en snel.
Voorbeeld
Als je je kind altijd aankleedt omdat je zo tijd wint leert het kind niet zichzelf aankleden.
Als je de tijd neemt om je kind zich te leren aankleden kun jij in de toekomst ander werk doen terwijl je kind zich – zelfverzekerd door eigen redzaamheid – aankleedt.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die een boodschappenlijstje maken jaarlijks vier kilo minder eten weggooien.
Gebruik een boodschappen app.
Iedere supermarkt heeft er één en een applicatie als “Our Grocerie” is handig omdat iedereen van het gezin hierin kan aangeven wat er thuis op is en wat er dus aan boodschappen gehaald moet worden.
Geen zin in een boodschappen app? Hang dan een notitieblok in de keuken voor het bijhouden van het oude bekende boodschappenlijstje.
Keukenspullen als een staafmixer, 3 scherpe messen en goede pannen zijn onmisbaar in iedere keuken.
In geen land wordt er zo kort gekookt als in ons land. Vaak staan we voor de gezinsmaaltijd minder dan 20 minuten in de keuken en nog vaker eten we het bereide eten in nog minder dan 20 minuten op. Dit inclusief het vertrouwde toetje/dessert.
Voor veel ouders zijn de voorgesneden groenten, kant-en-klaar maaltijden en pakjes en zakjes uit de supermarkt een uitkomst want het avondeten past soms maar net tussen werk en het avondprogramma van het gezin.
Het avondeten: het is bij veel gezinnen een dagelijks terugkomend gedoe.
Dit gedoe brengt ook andere minder positieve factoren met zich mee.
- Er wordt minder gevarieerd gekookt waardoor kinderen steeds minder smaken leren eten.
- De kookkunst vergaat en wordt niet doorgegeven aan de kinderen.
- De avondmaaltijd volstaat niet voor een complete maaltijd waardoor er te weinig voedingsstoffen worden gegeten.
- Na een snel bereide maaltijd met bewerkte producten komt het hongergevoel eerder terug dan na een maaltijd met onbewerkt voeding.
- Snel eten heeft minder invloed op het verzadigingsgevoel waardoor er te veel gegeten wordt.
- Met kort en gehaast samen eten is er geen tijd voor gezelligheid en contact.
Mag het een minuutje meer zijn voor
Snijkunde door meneer Gijs Kroon
TjopTjop! Leren snelsnijden.
En je hoeft nooit meer voorgesneden groente te kopen.
Koekepankunde door meneer Gijs Kroon
Omgooien, smaakvolle groenten en een keuken die schoon blijft.
Kortkookkunde door Jeroen Zwiers
Geen tijd om groente te koken?
Blancheren is de knapperig lekkere oplossing
Jullie eigen Zero waste keuken? Dat betekend tijd – en milieu winst.
Lang leve de koelkast!
Een koelkast hoort op 4 °C
- Bewaar geopende producten overzichtelijk op eenzelfde plaats in de koelkast.
- Doe aangebroken eten in afgesloten bakjes of trommels om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen.
- Kliekjes en restjes zijn na bereiding maximaal 2 dagen in de koelkast te bewaren.
- Laat warme gerechten eerst goed afkoelen, voordat je ze in de koelkast zet. Verdeel ze in kleine porties en gebruik eventueel een kom, op een koude ondergrond of in een pan koud water om restjes sneller af te koelen.
- Zet restjes altijd binnen 2 uur in de koelkast.
- Onderin de koelkast is het het koudst. Bewaar daar de rauwe producten gescheiden van ander eten, boven de groentelades.
- Doe aan FIFO – first in firts out en zet producten die het snelst op moeten vooraan.
Komkommer, tomaat, ui, aardappel, winterpeen, aubergine en paprika bewaar je het beste in de kelder, berging, of op een koele plaats in de keuken.
Kijk dan hier voor het bewaaradvies van 2000 producten.



Zoek een eetcoach
Lekker Pûh!!!
Lekker Pûh!!!
Voedingsadviescentrum voor Jeugd & gezin.
Afvallen voor kinderen en jongeren zonder dieet.
Contact met ons
Hoofdkantoor Lekker Pûh!!!
Hoogenboomlaan 11a
4325DD Renesse
Tel: +31 6 47678304
Heb je vragen? Mail ons: info@lekkerpuh.net
Bedrijfsgegevens
KVK nummer: 24399097
Vestigingsnr.: 000012487945
Privacy AVG
Lekker Pûh!!! Eetcoach worden
Samenwerking en licentie Lekker Pûh!!!