Hier Ingrid Viergever-Stieber, de oprichter van Lekker Pûh!!! Een methode die in 2006 ontstond uit mijn eigen worstelingen met obesitas. Toen ik eenmaal een oplossing vond, wist ik dat ik niet kon toestaan dat kinderen een slechte relatie met voeding ontwikkelden. Naast het hele fijne resultaat bij kinderen en jongeren heb ik ook nog eens het leukste werk van de wereld; kinderen ondersteunen in het groeien naar hun gezonde gewicht en het fijne contact met hun ouders.

Overgewicht bij kinderen

Helaas zit er één minder leuke kant aan mijn werk: Elke keer als ik tijdens een feestje, bijeenkomst of wat-dan-ook vertel dat ik werk met kinderen en overgewicht, lijkt het alsof er een golf van vooroordelen en veroordelingen over me heen spoelt. De grootste algemene veroordeling lijkt vaak gericht te zijn op de ouders van deze kinderen. En niet alleen volgens al die mensen die het allemaal altijd beter weten hoor. Nee… zelf volgens de wet wordt obesitas bij kinderen beschouwd als een vorm van kindermishandeling. De onrechtvaardigheid van deze veroordelingen raakt me elke keer diep.

Denk dat dat komt omdat ik tijdens mijn 18 jaar werk in de praktijk nog nooit een ouder ben tegengekomen die zijn kind dik of ongezond wenst.

Bij een kind met overgewicht is een ouder niet de schuldige, maar wél de belangrijkste persoon in het leven van het kind die verandering kan brengen. En die ouders ken ik!

Maar wat is dan wel de realiteit van overgewicht bij kinderen?
Het is belangrijk om te erkennen dat ouders van kinderen met overgewicht niet alle schuld dragen voor de situatie van hun kinderen. Diverse andere factoren spelen een grote rol, waaronder genetica, product-misleiding, gebrek aan productkennis, slaaptekort, darmproblemen en kritisch eetgedrag bijvoorbeeld
En hoewel er zoveel verschillende individuele oorzaken overgewicht kunnen veroorzaken bij kinderen en jongeren en ouders zich vaak machteloos voelen tegenover deze complexe kwesties en oorsprong, zet ik toch de meest gangbare hieronder op een rijtje.

Kleine insluipertjes:
Vaak zijn het de kleine, onopvallende factoren die bijdragen aan overgewicht bij kinderen. Van de hoeveelheid suiker in voeding tot slaappatronen en darmgezondheid, deze subtiele elementen kunnen een grote impact hebben. Bewustwording en begrip van deze factoren kunnen ouders helpen om gezondere keuzes te maken voor hun kinderen.

Een klein voorbeeld. Levi van 10 jaar eet goed, snoept en snackt niet overdreven veel en beweegt behoorlijk en regelmatig gedurende de week. Toch heeft hij een flinke buik.
Waar komen de extra kilootjes toch vandaan? Was de vraag van zijn moeder. Wat doen wij niet goed?
Eigenlijk ging alles goed. Op de gezond ogende fruit drinkyoghurt na.
Daarvan dronk Levy elke dag een groot glas van 300 ml. Tijdens het consult Klontjeskunde draaide wij de verpakking van de gezond ogende fruit drinkyoghurt.
Het fruit dat erin zat was…. 0,8%  schrikbarend weinig. De fruit op de verpakking is groter dan het fruit in de verpakking (lol)
En het aantal suikerklontjes per glas kwam neer op 8 suikerklontjes per dag.
Per week leverde dit 8 X 7 = 56 suikerklontjes x 12 maanden is = 672 suikerklontjes per jaar.
Levi dronk deze yoghurtdrank sinds hij naar de lagere school ging dus al 4 jaar….
Levi heeft een heel mooi alternatief gevonden als tussendoor-drankje en zijn buikje? Die vermeerdert niet meer en dat is ook niet zo raar als je jezelf 56 klontjes suiker per week weet te besparen.

Kun jij als ouder ook geen volledig plaatje krijgen van de oorzaak van het overgewicht bij je kind?
Neem dan gewoon contact op want samen komen we er altijd uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *