3.1.6 Nature of nurture

Kinderen met één of twee obese ouders hebben een grotere kans op overgewicht tijdens de kindertijd of later als volwassene blijkt uit epimemiologisch onderzoek. Of dit komt door de nature of nurture is vrijwel niet te beantwoorden, want de personen van wie het kind de aanleg tot obesitas erft, zorgen ook voor de (op)voeding.

Om dit struikelblok voor het onderzoek te doorbreken werd er in Canada de tweelingstudie uitgevoerd waarbij eeneiige tweelingen, die niet met elkaar opgroeiden, werden onderzocht. De uitkomst was dat 70% van het BMI wordt bepaald door de erfelijkheid en dus de genetische nature en niet de opvoedende nurture. Inmiddels wordt dit onderzoek als “te oud’ beoordeelt. Het is immers uit de jaren 50 en de leefstijl was toen heel anders ten opzichte van nu.

De discussie tussen erfelijkheid en/of omgeving zal nog wel even doorgaan maar daar hebben de obese ouders van nu niets aan. Dus…hoe dan ook


“Geen ouder wenst zijn kind te dik”

— Ingrid Viergever-Stieber –

En daarom zetten wij ons zonder oordeel in voor obese ouders en hun wens om het voor hun kinderen de beste keuzes te kunnen maken.

Consult werkbladen hiervoor worden doorgenomen tijdens de opleidingsdagen en heten bv.

  • Kijken naar andere mensen
  • Niemand is hetzelfde. Iedereen is gelijk

Onder het tabblad ‘Materialen’ vind je de info ouderinvloed en ouderbetrokkenheid van het NJI.

Hieronder de uitleg over Nature en Nurture – epigenetisch