3.3.1 Het gevaar van een dieet voor kinderen

Veel ouders denken dat het een verstandige keuze is om hun kind op een caloriearm dieet te zetten. Uit onderzoek is echter gebleken dat dit geen verstandige oplossing is. Kinderen leren namelijk op jonge leeftijd al onderscheid te maken tussen calorierijk en caloriearm eten. Als een kind niet genoeg variatie krijgt in het eten, dan is de kans aanwezig dat het op latere leeftijd geen verschil kan zien en daardoor te veel gaat eten. Daarbij is een tekort aan nutriënten zo eerder aanwezig en zet en dieet niet alleen de relatie met voeding, maar ook de gezonde groei op het spel.

Nog niet zo lang geleden leerden we dat zowel volwassenen als kinderen met overgewicht gebaad waren met een weekmenu of voedingsvoorschrift om zo het gezonde gewicht te bereiken.
Kilocalorieën tellen, voeding schrappen en voeding afwegen is helaas nog steeds de aanbevolen manier van begeleiding binnen verschillende opleidingen voor gewichtsconsulentes en voedingscoaches. Zelfs binnen de diëtetiek is deze achterhaalde aanpak een nog altijd geaccepteerde wijze van begeleiding en advisering.

Inmiddels weten we dat dieet en eetrestrictie de natuurlijke relatie met voeding en de innerlijke signalen zoals honger en verzadiging, vooral voor een kind, verstoort. Niet alleen psychisch maar ook fysiek.
In dit hoofdstuk maak je kennis het diepgaande gevaar van dieet en voedingsrestricties voor kinderen.

in de praktijk valt het op dat kinderen, maar ook volwassenen die zich houden aan innamerestrictie steeds extremere en minder kieskeurig voedselzoekgedrag ontwikkelen. “Hij kan alleen nog maar aan eten denken” is een veel gehoorde opmerking van ouders wanneer een kind eet volgens een dieet.
Hoe dit komt en hoe je dit binnen jouw begeleiding voorkomt zie en lees je in de volgende paragrafen.