3.4.9 Berekening van energiegebruik

Het exact berekenen van de energiebehoefte van een kind of volwassenen is niet mogelijk; de huidige berekeningen zijn schattingen op basis van de gemiddeld gemeten energiegebruik. De meest precieze methode voor in de praktijk is het meten van het individuele basale metabolisme door middel van de geventileerde kapmethode. Maar ook dat blijft een mometnopname.

onderliggende ziektes, gevoelens, omstandigheden, voedingsinname of overmatige inspanning kunnen allen invloed hebben op de uitkomst.
Het doel van de energie berekening is ook niet om het kind of ouder een dieet mee te geven maar om een beeld te geven wat voor het kind, op dit moment met de huidige leefstijl, een goed voedingsadvies zou zijn.

3.4.9.1 Richtlijnen voor het kind zonder overgewicht
Bij het voedingscentrum vindt men de richtlijnen voedingskeuze die is overgenomen in de Jeugdgezondheidszorg richtlijnen voeding en eetgedrag. www.ncj.nl
Deze richtlijnen kunnen worden gebruikt als advies voor gezonde kinderen zonder overgewicht om een gezonde groei en ontwikkeling te waarborgen. Voor kinderen met onder- of overgewicht kan deze richtlijn soms de energiebehoeften over- of onderschatten. Er dienen in deze gevallen aanvullende berekeningen te worden gedaan.

3.4.9.2 Globale indruk van kinderen met een normaal gewicht en overgewicht
Om een globale indruk te krijgen van het energiegebruik van kinderen met een normaal gewicht en overgewicht kan deze tabel hieronder worden gebruikt.