4.2.1 Intake. Vervolg grondhouding en vertrouwensband

In het vorige hoofdstuk heb je stilgestaan bij je goede en minder goede eigenschappen.
Je hebt ze ingevuld en nu gaan we jou eigenschappen, oftewel jouw kernkwadranten en kernkwaliteiten, in de uitleg van jouw grondhouding verwerken.

Kernkwadranten en kernkwaliteiten: superhandig voor het maken van een persoonlijke sterkte-zwakte analyse

Waarvoor zou je een kernkwadrant gebruiken? Met een kernkwadrant kun je een persoonlijke sterkte-zwakte analyse maken van jezelf. Dat vergroot zelfinzicht, maar kernkwadranten leveren ook het nuttige materiaal als definitie voor jou als coach/ vertrouwenspersoon.

Maar wat is een kernkwadrant precies? In feite is het een model dat in één oogopslag zicht geeft op je:

 (kern)kwaliteiten,
 valkuilen,
 uitdagingen,
 allergieën.

Bedenker van het model is Daniel Ofman.

Kerkkwadrant kwetsbaarheid is een kracht

 Jezelf kwetsbaar opstellen is alles behalve zwak. Je gevoelige kant tonen geeft aan dat je sterk bent en – onverwacht genoeg voor jouw praktijkbezoeker – het schept vertrouwen.

Als je je kwetsbaar opstelt mag je dat direct terugvragen van je cliëntjes zonder dat dit eisend, dominant of onevenredig over komt.
Met jouw kwetsbaarheid uitspreken en ditzelfde terugvragen tijdens de eerste minuten van het consult geef je aan een deskundig “vertrouwenspersoon” te zijn.

Let op de reactie van kind en ouder tijdens jouw kwetsbare opstelling tijdens de intake.
Je komt door de reactie op jouw uiting al direct meer te weten over hun verhouding, de opvoedstijl en de behoefte van het gezin.

https://www.youtube.com/watch?v=05XD06v9h3g