7.3.1 Eén kind, twee gezinnen – het effect van en scheiding

Als 2 mensen trouwen dan staat scheiden nooit op de planning, al helemáál niet wanneer ze samen een kind hebben, maar wanneer de relatie echt breekt is er soms geen andere optie. Een scheiding heeft hoe dan ook effect op kinderen, maar de leeftijd op het moment van de scheiding bepaalt hoe zwaar het het kind valt.

Écht jonge kinderen en een scheiding
Volgens onderzoek heeft een scheiding op kinderen jonger dan twee jaar eigenlijk geen negatief effect. Natuurlijk zal het kind opgroeien met gescheiden ouders, maar hij zal niet beter weten. Vanaf twee jaar onthouden kinderen al dingen en merken ze de veranderingen wél, vooral op emotioneel vlak. Een van de mensen waaraan het kind is gehecht, is opeens niet meer thuis, niet meer constant in de buurt. Ook al zal het kind nog niet precies begrijpen wat er gaande is, het doet van binnen wel degelijk iets met hem.

3+
Nadat kinderen de 3 passeren, valt een scheiding voor kinderen rond 11 jaar het zwaarst. Vanaf deze leeftijd hebben kinderen echt door wat de relatie van hun ouders inhoudt/inhield en zijn ze niet meer alleen gehecht aan beide ouders als persoon, maar ook aan het hele familie-idee. Tegelijkertijd willen ze maar al te graag onafhankelijk worden en zijn ze heel erg met zichzelf bezig. Dit kan ervoor zorgen dat ze al hun woede en verdriet naar binnen keren en opkroppen.

Net voor de puberteit kan het kinderen ook breken wanneer een van hun ouders zijn of haar rol simpelweg niet meer vervult. Een scheiding die leidt tot minder contact en een minder betrokken ouder, kan kinderen het gevoel geven dat ze iets van zichzelf missen. Wanneer een kind zich in de steek gelaten voelt, gaat hij zich automatisch afvragen waarom zijn ouder niet meer van hem houdt. De thuissituatie kan dus veranderen, maar hoeft er niet voor te zorgen dat het kind ook minder aandacht krijgt.

Tieners
In de tienerjaren verandert alles drastisch. De puberteit is bij uitstek de periode waarin kinderen kritischer gaan denken en zich ontwikkelen tot een echt onafhankelijk individu. Het is ook bij uitstek een periode waarin kinderen de scheiding vaak sneller kunnen begrijpen en accepteren. Soms wensen ze het zelfs stiekem, omdat zij – nog bijna eerder dan de ouders – al doorhebben dat het niet meer werkt.

Verbetering
Het scheiden op zich is vaak niet wat kinderen het meest schaadt. Het moeilijkste gedeelte is het conflict en de constante spanningen in huis. Scheiden kan een einde betekenen aan deze spanningen, en kan daardoor zelfs voordelig zijn.

Kinderen herstellen het best als ze voor de scheiding al niet veel mentale problemen hadden. Het duurt vaak ongeveer een jaar voor kinderen aan de nieuwe situatie zijn gewend en zich hebben aangepast. Ondertussen is het vooral belangrijk om als ouders wel samen te blijven werken. De liefde kan op zijn, maar ze hebben voor altijd samen een kind.